04.03.2015

Kokosanki - napyszniejsze i najprostsze!


Składniki na 14 dużych kokosanek
  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania zacząć dodawać cukier, co ważne - powoli i łyżka po łyżce (jak do biszkoptu). Dodać żółtka, nie przerywając ubijania. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule).
Piec około 15 minut (w zależności od wielkości kokosanek - ja piekłam kilka minut dłużej) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.

PS. Przepis pochodzi z bloga: Moje Wypieki!
Kokosanki upiekła dla nas ciocia Angela!
Pychota!!!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz