23.05.2012

Obiad po 6 miesiącu: zupa z królika, czerwonej soczewicy z dodatkiem kaszy kukurydzianej

 
 Zupka czy może drugie danie? 
Szymek zdecydowanie woli konsumować dania tego typu w formie zupek. Wszystko zależy jednak od preferencji, ile dzieci - tyle gustów i guścików:) 
A jak jest w przypadku Waszego Malucha?

Składniki:
  • kawałek mięsa z królika*
  • łyżka stołowa czerwonej soczewicy
  • 1 niewielka marchewka
  • kawałek pietruszki
  • mały kawałek selera
  • łyżeczka oliwy z oliwek/masła**
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej**
 Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, a następnie gotować ok. 1 godz. na niewielkim ogniu (do miękkości).
W osobnych garnkach ugotować czerwoną soczewicę i kaszę kukurydzianą (zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniach).
Warzywa umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do gotującej wody. Dodać masło/oliwę z oliwek. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości).
W ostatnie fazie gotowania należy połączyć wszystkie składniki. 
Dziecku nie posiadającemu jeszcze zębów zupkę należy zmiksować, dziecku starszemu natomiast można ją rozdrobnić widelcem.

Od 7 miesiąca dziecko powinno dostawać ½ żółtka co drugi dzień, a od 9 miesiąca całe żółtko co drugi dzień.

Uwagi:
* Mięsa z królika można zastąpić mięsem z  kurczaka, cielęciną lub rybą.
** W celu załagodzenia smaku zupki, już po jej przygotowaniu można dodać niewielką ilość oleju lnianego budwigowego.
*** Jeżeli dziecko nie je kasz można dodać ugotowanego ziemniaka.

   


Pozdrawiam - Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz