13.04.2013

Krokiety z fasoli z sosem pieczarkowym

Składniki:
     krokiety:
  • 200 g suchej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej
  • masło
     sos pieczarkowy:
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, curry
Fasolę namaczamy przez noc w zimnej wodzie
Następnego dnia odcedzamy ją i zalewamy ponownie zimną wodą. Gotujemy 10 minut na dużym ogniu. Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy kolejne 40 min.do miękkości.
Siekamy drobno cebulę. Na zimną patelnię nakładamy łyżkę masła, wsypujemy pokrojoną cebulę i na średnkej mocy palnika  szklimy cebulę.
Czosnek siekamy.
Ugotowaną fasolę odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, sól i pieprz i wszystko blenderujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy ręką całość.
Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Sos pieczarkowy:
Pieczarki myjemy i kroimy na pół a następnire w plasterki.
Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju. Gdy zaczną się zarumieniać dodajemy śmietanę, pieprz, sól i łyżeczkę curry. Mieszamy wszystko i dusimy przez 2 minuty.
Z masy fasolowej formujemy krokiety. o grubości ok. 1 cm.
Panierujemy je w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do złotego koloru.
Podajemy z sosem pieczarkowym.
Ja dodatkowo dołożyłam sałatkę z pora. Wszystkie smaki się doskonale równoważą i dają bardzo smaczne danie.
Smacznego
Bogna

1 komentarz: