Jak podać świeżo złowioną rybkę?
Składniki za sos miętowy:
- duży pojemnik jogurtu greciego
- sok z 1/2 cytryny
- garść posiekanej świeżej mięty
- sól, pieprz - do smaku
- dowolna ryba - my wykorzystaliśmy świeżo wyłowione z jeziora płocie i okonie
- kilka łyżek mąki
- kilka cebul
- kilka łyżek oleju do smażenia
- sól, pieprz
Oprawione (oczyszczone i wypatroszone) ryby obłożyć pokrojoną w krążki cebulą, a następnie obsypać umiarkowanie dużą ilością soli i pieprzu. Po wymieszaniu szczelnie przykryć i umieścić w lodówce na 2-3 godziny. Cebula zneutralizuje mocny zapach ryby.
Po umieszczeniu ryby w lodówce można przygotować sos: do naczynia przełożyć jogurt grecki, miętę i cytrynę. Zblenderować dokładnie, a następnie doprawić solą i pierzem do smaku.
Po 2-3 godzinach wyjąć rybę z lodówki. Obtoczyć jedynie w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Sos miętowy serwować w osobnym naczyniu.
mmmmm takie rybki to ja rozumiem ;)
OdpowiedzUsuń