26.11.2013

Leczo z cukini


Skladniki:
  • 2 cebule
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta)
  • 4 pomidory
  • 1 duża cukinia (można użyć także kabaczka)
  • 30 - 40 dag pieczarek
  • 50 dag parówek
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła
  • przyprawy: sol, pieprz, papryka w proszku ostra, zioła prowansalskie lub inne - do smaku
  • Oliwa z oliwek - do smażenia
Przygotowanie:
 
Poszczególne warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostkę (pomidory i cukinia po obraniu ze skórki, na załączonych zdjęciach skórka z cukinii nie została zdjęta i była zbyt mocno wyczuwalna, dlatego lepiej ją usunąć).
Do garnka wlać niewielka ilość oliwy, podgrzać i wrzucić cebule oraz czosnek. Gdy cebulka się zeszkli dodać papryke i pomidorki.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do osobnego niewielkiego garnka z łyżką masła i odrobiną soli i pieprzu oraz 2 łyżkami wody. Dusimy do miękkości i odparowania wody.
Gdy papryka będzie na wpół miękka wrzucić cukinię i dusić dalej. 
Gdy warzywa zmiękną dodać pieczarki i parówki.
Przyprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem lub innymi przyprawami - do smaku.
My najchętniej jemy z pieczywem, nie mniej jednak można podać z ryżem czy ziemniakami.
 

Smacznego - ASIA

1 komentarz:

  1. Leczo to jedno z moich najlepszych dań :-) Wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń