14.05.2014

Nóżki drobiowe


Składniki:
  • 2 - 3 nogi drobiowe
  • 1 ładną golonkę lub ładny kawałek wołowiny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz w ziarnkach
  • kilka liści laurowych (4-5 sztuki)
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego (około 10 sztuk)
  • sól
  • żelatyna 2-3 łyżeczki 
  • ewentualnie warzywa: 1 marchewka, kawałek pora, 1 pietruszka, kawałeczek selera.
Przygotowanie:

Nóżki i mięso porządnie wymoczyć (minimum 12 godz)
Włożyć do garnka, zalać wodą do pełna, odrobinę posolić, gotować na malutkim ogniu około 2 godzin. W międzyczasie należy zdejmować szumowiny z wierzchu.
Po upływie tego czasu dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i dalej gotować około 2 - 3 godziny aż wygotuje się połowa wody w garnku, wówczas nie trzeba dodawać żelatyny.
Miękkie mięso odcedzić z wywaru, lekko przestudzić ugotowane mięso, po czym obrać je od kości , pokroić lub przekręcić przez maszynkę do mięsa.
Pokrojone mięso z powrotem umieścić w odcedzonym wywarze i zagotować.
Taką galaretę można także ugotować także z  włoszczyzną :
  • 1 marchewka,
  • kawałek pora,
  • 1 pietruszka,
  • kawałeczek selera  - warzywa te umyć i oczyścić, gotować razem z mięsem i nóżkami, wtedy należy dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklance ciepłej wody.
Jeszcze ciepłą galaretę przelać do małych salaterek, pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz