30.07.2014

Tarta z kurkami


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 450 g kurek (można wybrać kilka najładniejszych w celu dekoracji wierzchu)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 niewielka cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 150 g sera żółtego (ja pomieszałam goudę z mozzarellą)
Przygotowanie:

Kurki oczyścić i w razie potrzeby szybko opłukać, bardzo dokładnie osuszyć.
Na patelni na oliwie zeszklić cebulę,a następnie dodać osuszone kurki i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.
Na koniec dodać 1 łyżkę masła, doprawić solą oraz pieprzem (na patelni nie powinien pozostać płyn, w razie potrzeby, zdjąć kurki z patelni, a płyn odparować). Ostudzić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160-180 stopni.
Jajka roztrzepać, odłożyć około 1/3 roztrzepanych jajek, a resztę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i znaczną ilością pieprzu.
Ciasto francuskie umieścić w blaszce do tart. Na ciasto wysypać garść fasoli, co uchroni ciasto przed 'napuchnięciem". Po kilku minutach kiedy ciasto się podrumieni na dno tarty wyłożyć kurki, zalać masą z jajek i śmietany, posypać tartym serem.
Brzegi ciasta posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem, resztą skropić wierzch tarty.
Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie na środku tarty ułożyć odłożone do dekoracji kurki i piec jeszcze przez kolejne 15 minut. Tartę pokroić jak trochę się przestudzi.


Smacznego - Asia

2 komentarze: