14.11.2014

Śniadanie mistrzów - jajka z pomidorach


Od 3 tygodni moje śniadanie niedzielne.
Z delikatnymi zmianami za każdym razem, nie mniej jednak koncepcja niemalże identyczna.
Love!
Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku:)

Składniki:

• 2 pomidory
• 1/2 łyżki masła lub oliwy extra vergine
• 1 ząbek czosnku, 1/3 cebuli
• 2 jajka
• Przyprawy: sól, pieprz, chilli, świeża bazylia - do smaku
• chrupiąca bagietka lub grzanki z chleba tostowego


Przygotowanie:
  • Przygotować pomidory: sparzyć, aby łatwiej obrać ze skórki, usunąć środki, pokroić w kostki.
  • Na niedużą patelnię włożyć masło lub wlać oliwę oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek, i cebulkę, chwilę podsmażyć.
  • Pomidory włożyć (razem z całym sokiem) na patelnię, doprawić przyprawami, smażyć przez około 4 minuty. (doprawić szczyptą cukru gdyby pomidory były za kwaśne).
  • Łyżką zrobić dwa wgłębienia w zawartości patelni i wbić w nie jajka, doprawić solą. Przykryć pokrywą i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Posypać poszarpaną bazylią i podawać z grzankami z bagietki lub tostami. PS. Raz dodałam także szynkę - równie pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz