Składniki na 14 dużych kokosanek:
- 2 jajka
- 140 g cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania
zacząć dodawać cukier, co ważne - powoli i łyżka po łyżce (jak do
biszkoptu). Dodać żółtka, nie przerywając ubijania. Wsypać wiórki
kokosowe i delikatnie wymieszać.
Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule).
Piec około 15 minut (w zależności od wielkości kokosanek - ja piekłam
kilka minut dłużej) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z
blachy.
PS. Przepis pochodzi z bloga: Moje Wypieki!
Kokosanki upiekła dla nas ciocia Angela!
Pychota!!!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz