27.03.2015

Półmisek jaj faszerowanych - pastą chrzanową i rzodkiewkami z szynką


Jajka faszerowane pastą chrzanową - składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3-4 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • do dekoracji: szczypiorek i mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:

Jajka gotujemy w wodzie na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na połówki.Wyjmujemy żółtka i miksujemy z chrzanem oraz majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastą faszerujemy połówki jajek. Posypujemy szczypiorkiem i mielonym kolorowym pieprzem.

Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dkg chudej szynki drobno  pokrojonej 
  • 4 rzodkiewki pokrojone w kostkę
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól,pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu
  • szczypiorek + rzodkiewka do dekoracji 
Przygotowanie:

Jajka gotujemy w wodzie na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka do miski, dodajemy przyprawy, drobno pokrojony szczypiorek, szynkę, rzodkiewkę i majonez. Rozgniatamy składniki widelcem na jednolita masę. Faszerujemy masą białka,układamy na talerzu ozdabiając go szczypiorkiem i plastrami rzodkiewki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz