Jajka faszerowane pastą chrzanową - składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3-4 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
- do dekoracji: szczypiorek i mielony kolorowy pieprz
Jajka gotujemy w wodzie na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na połówki.Wyjmujemy żółtka i miksujemy z chrzanem oraz majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastą faszerujemy połówki jajek. Posypujemy szczypiorkiem i mielonym kolorowym pieprzem.
Jajka faszerowane szynką i rzodkiewką składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 10 dkg chudej szynki drobno pokrojonej
- 4 rzodkiewki pokrojone w kostkę
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól,pieprz
- 2-3 łyżki majonezu
- szczypiorek + rzodkiewka do dekoracji
Jajka gotujemy w wodzie na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka do miski, dodajemy przyprawy, drobno pokrojony szczypiorek, szynkę, rzodkiewkę i majonez. Rozgniatamy składniki widelcem na jednolita masę. Faszerujemy masą białka,układamy na talerzu ozdabiając go szczypiorkiem i plastrami rzodkiewki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz