Zapach piernika kojarzy mi się z zimą, ze śniegiem za oknami, z ciepłem domowego ogniska.
Jeśli ktoś nie zrobił na Święta to może skusi się na zrobienie na Sylwestra?
Bardzo prosty, sprawdzony przepis:)
Składniki:
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 1 szklanka maślanki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady
Jajka, olej i maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników.
Mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawę korzenną wymieszać.
Dodać wymieszane suche składniki do płynnych składników i zmiksować na gładką masę.
Wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Formę keksówkę o wymiarach ok 24 x 11 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wlać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Naprawdę smaczne, polecam:)
Pozdrawiam świątecznie - Asia
Piękny piernik. Pozdrawiam Zosia.
OdpowiedzUsuńsłodycz czekolady i korzenny posmak, super ;D
OdpowiedzUsuńjak smacznie tu u Was :) piernik wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernik zimową porą, jest aromatyczny i niesamowicie wilgotny. Lubię piec dla swojej rodzinki i często szukam jakiś nowości w internecie. Często zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńbo jest tam mnóstwo świetnych przepisów na każdą okazję! serdecznie polecam!