05.12.2012

Przepyszne orzechowe ciasteczka

 Na święta w wielu domach goszczą kruche ciasteczka często nazywane od metody ich robienia "kruche ciasteczka z maszynki". Dzisiaj zaprezentuję inną wersję, o bardziej wyrafinowanym smaku, choć bardzo podobnej konsystencji. Polecam je każdemu. Są proste w wykonaniu i przepyszne w smaku. Jak się spróbuje to wprost nie można się im oprzeć!
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g miękkiego masła
Orzechy włoskie siekamy za pomocą blendera lub miksera.
Wszystkie składniki (mąkę, cukier puder, posiekane orzechy i masło) wrzucamy do miski i zagniatamy do połączenia się składników.
Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
Wyjęte ciasto z lodówki kroimy w mniejsze kawałki, by łatwiej było ulepić porządane kształty. 
Formujemy cienkie wałeczki o długości ok 5 cm. i zaginamy je w różki.
Ukłądamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do osiągnięcia złotego koloru (ok. 12-15 min)

 



 
Smacznego
Bogna

2 komentarze:

  1. mmmm aż mi się zachciało takiego ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pięknie. Och jak bym zjada takiego rożka.
    Pozdrawiam słodziutko Zosia

    OdpowiedzUsuń