Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 200 g miękkiego masła
Orzechy włoskie siekamy za pomocą blendera lub miksera.
Wszystkie składniki (mąkę, cukier puder, posiekane orzechy i masło) wrzucamy do miski i zagniatamy do połączenia się składników.
Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
Wyjęte ciasto z lodówki kroimy w mniejsze kawałki, by łatwiej było ulepić porządane kształty.
Formujemy cienkie wałeczki o długości ok 5 cm. i zaginamy je w różki.
Ukłądamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do osiągnięcia złotego koloru (ok. 12-15 min)
Smacznego
Bogna
mmmm aż mi się zachciało takiego ciastka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie. Och jak bym zjada takiego rożka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słodziutko Zosia