25.01.2013

Smalec domowy


Robiliśmy po raz pierwszy. Tak naprawdę poza krojeniem - smalec "robi się sam".
Pyyyycha!!!

Składniki:
  • 1/2 kg słoniny
  • 20 dag boczku świeżego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz - do smaku
  • szczypta majeranku - do smaku  


Przygotowanie:

Słoninę należy drobno pokroić i umieścić na patelni. 
Wytapiać na bardzo małym ogniu przez kilkadziesiąt minut, po czym dodać pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodać cebulę i drobno roztarty czosnek. 
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 
Ważne jest, aby wszystkie składniki smażyć na bardzo małym ogniu w długim czasie.
Przelać do kamionkowego naczynia i po wystygnięciu umieścić w lodówce.
Podawać z ogórkiem kiszonym i chlebem razowym lub wiejskim.



Pozdrawiam zimowo - ASIA

3 komentarze:

  1. Długo Cie nie było. Ten smalczyk wygląda jak poezja. Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do smalcu dodaje jeszcze jabłka ( 2-3) dają świetny smak

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ale mi narobiłyście apetytu ;p trza zrobić , jak na dworze zimno to najlepiej smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń