Dzisiaj zamieszczam przepis na bardzo prostą w wykonaniu babkę cytrynową.
Jeśli nie posiadacie formy do babki - można zrobić ciasto w zwykłej blaszce.
Babeczka delikatna i puszysta:)
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cytrynowy aromat do ciasta
- łyżka margaryny do wysmarowania blaszki
- 2 łyżki bułki tartej do wysypania blaszki
Jajka z cukrem zmiksować,
dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać i zmiksować.
Na koniec dolać olej i aromat, po czym całość raz jeszcze zmiksować.
Ciasto wylać do formy nasmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec godzinę w temperaturze180 stopni.
Po wystudzeniu można polać lukrem lub polewą bądź posypać cukrem pudrem.
Słodkie pozdrowienia:)
Asia
uwielbiam babki!!!
OdpowiedzUsuńna pewno ją wypróbuję
Mam taki przepis tylko z gorącym olejem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zosia.
Niedawno kupiłam formę do małych babeczek, już chyba wiem do jakiego przepisu zostaną wykorzystane :)
OdpowiedzUsuńmmm.. musi być pyszna!:)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy lubię!
OdpowiedzUsuń