06.03.2013

Babka cytrynowa na szybko

Dzisiaj zamieszczam przepis na bardzo prostą w wykonaniu babkę cytrynową. 
Jeśli nie posiadacie formy do babki - można zrobić ciasto w zwykłej blaszce.
Babeczka delikatna i puszysta:)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cytrynowy aromat do ciasta 
  • łyżka margaryny do wysmarowania blaszki
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania blaszki
Przygotowanie:

Jajka z cukrem zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać i zmiksować. Na koniec dolać olej i aromat, po czym całość raz jeszcze zmiksować. 
Ciasto wylać do formy nasmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec godzinę  w temperaturze180 stopni
Po wystudzeniu można polać lukrem lub polewą bądź posypać cukrem pudrem.

Słodkie pozdrowienia:)
Asia

5 komentarzy:

  1. uwielbiam babki!!!
    na pewno ją wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam taki przepis tylko z gorącym olejem.
    Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno kupiłam formę do małych babeczek, już chyba wiem do jakiego przepisu zostaną wykorzystane :)

    OdpowiedzUsuń