Jak Wielkanoc to i mazurek.
Kruchy spód i czekolada.
Nawet Ci co nie przepadają sięgnął po kawałek:)
Smacznego!
Składniki:
- 250 g mąki krupczatki
- 120 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- Garść płatków migdałowych do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę
wysapać na stolnicę.
Dodać pokrojone w kawałki masło, cukier puder, sól i
wbić jajko.
Wszystko dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Uformować
kulkę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Następnie rozwałkować ciasto i
piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut. Czekoladę
rozpuść w kąpieli wodnej po czym równomiernie rozprowadzić na kruchym spodzie lub w inny sposób. Ja użyłam tradycyjnie - płatków migdałowych.
W normalnych okolicznościach przyrody mogłabym pożyczyć: wesołego Śmingusa - Dyngusa, ale przy tej ilości śniegu za oknami... po prostu miłego dnia:)
Asia, Jarek, Szymuś i Tosia:)
Wygląda pysznie :) ja też mazurek popełniłam :)
OdpowiedzUsuńRadosnego świętowania :)
Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńTen budyń typ I nawet nie wiem, ale wygląda tak pyszne! Wspaniałe zdjęcia! Dużo miłości, Carmen
OdpowiedzUsuńOoo :) Bardzo fajnie:)
OdpowiedzUsuńmmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńp.s. doszła przesyłka DZIĘKUJĘ :)