01.04.2013

Tradycyjny mazurek czekoladowy

Jak Wielkanoc to i mazurek. 
Kruchy spód i czekolada. 
Nawet Ci co nie przepadają sięgnął po kawałek:)
Smacznego!
Składniki:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 120 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko 
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • Garść płatków migdałowych do dekoracji
 
Przygotowanie:
Mąkę wysapać na stolnicę. 
Dodać pokrojone w kawałki masło, cukier puder, sól i wbić jajko. 
Wszystko dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. 
Następnie rozwałkować ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej po czym równomiernie rozprowadzić na kruchym spodzie lub w inny sposób. Ja użyłam tradycyjnie - płatków migdałowych.

W normalnych okolicznościach przyrody mogłabym pożyczyć: wesołego Śmingusa - Dyngusa, ale przy tej ilości śniegu za oknami... po prostu miłego dnia:)
Asia, Jarek, Szymuś i Tosia:)
 

5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) ja też mazurek popełniłam :)
    Radosnego świętowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten budyń typ I nawet nie wiem, ale wygląda tak pyszne! Wspaniałe zdjęcia! Dużo miłości, Carmen

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm pyszności :)

    p.s. doszła przesyłka DZIĘKUJĘ :)

    OdpowiedzUsuń