Pomysł na sałatkę poddał mój mąż.
Pomimo, że czerwona kapusta nie należy do moich ulubionych warzyw - w tym zestawieniu prezentuje się wybornie. Dlatego z całą odpowiedzialnością polecam ten przepis.
Składniki:
- nieduża główka czerwonej kapusty
- pół puszki brzoskwiń z zalewy (mogą być świeże)
- kiść różowych winogron (można zastąpić rodzynkami)
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli, cukru - do smaku
- trochę soku z cytryny - do smaku
Przygotowanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, pokroić na kilka części, pozbawić twardych części i drobno poszatkować.
Następnie wrzucić do garnka i zalać 3 szklankami wody, delikatnie posolić. Gotować ok 15 minut, aż kapusta zmięknie. W przypadku chęci uzyskania twardszej kapusty - skrócić czas gotowania.
Ugotowaną kapustę należy dokładnie odcedzić i przełożyć do salaterki.
Po jej wystygnięciu dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie i winogrona oczyszczone z pestek.
Wymieszać i wg własnego uznania dodać do smaku soli, cukru i wyciśniętego soku z cytryny.
Smacznego!!!
pierwsze słyszę! ale zrobię na bank! musi być pyszna:) Zapraszam na anielskie candy:)
OdpowiedzUsuń