06.05.2013

Sałatka z czerwonej kapusty, brzoskwiń i winogron


Pomysł na sałatkę poddał mój mąż. 
Pomimo, że czerwona kapusta nie należy do moich ulubionych warzyw - w tym zestawieniu prezentuje się wybornie. Dlatego z całą odpowiedzialnością polecam ten przepis.

Składniki:
  • nieduża główka czerwonej kapusty
  • pół puszki brzoskwiń z zalewy (mogą być świeże)
  • kiść różowych winogron (można zastąpić rodzynkami)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli, cukru - do smaku
  • trochę soku z cytryny - do smaku
Przygotowanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, pokroić na kilka części, pozbawić twardych części i drobno poszatkować.
Następnie wrzucić do garnka i zalać 3 szklankami wody, delikatnie posolić. Gotować ok 15 minut, aż kapusta zmięknie. W przypadku chęci uzyskania twardszej kapusty - skrócić czas gotowania.
Ugotowaną kapustę należy dokładnie odcedzić i przełożyć do salaterki.
Po jej wystygnięciu dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie i winogrona oczyszczone z pestek.
Wymieszać i wg własnego uznania dodać do smaku soli, cukru i wyciśniętego soku z cytryny.


Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. pierwsze słyszę! ale zrobię na bank! musi być pyszna:) Zapraszam na anielskie candy:)

    OdpowiedzUsuń