26.05.2013

Smażona ryba z sosem miętowym


Jak podać świeżo złowioną rybkę?

Składniki za sos miętowy:
  • duży pojemnik jogurtu greciego
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść posiekanej świeżej mięty
  • sól, pieprz - do smaku
Do przygotowania ryby potrzebujemy:
  • dowolna ryba - my wykorzystaliśmy świeżo wyłowione z jeziora płocie i okonie
  • kilka łyżek mąki
  • kilka cebul
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Oprawione (oczyszczone i wypatroszone) ryby obłożyć pokrojoną w krążki cebulą, a następnie obsypać umiarkowanie dużą ilością soli i pieprzu. Po wymieszaniu szczelnie przykryć i umieścić w lodówce na 2-3 godziny. Cebula zneutralizuje mocny zapach ryby.
Po umieszczeniu ryby w lodówce można przygotować sos: do naczynia przełożyć jogurt grecki, miętę i cytrynę. Zblenderować dokładnie, a następnie doprawić solą i pierzem do smaku.
Po 2-3 godzinach wyjąć rybę z lodówki. Obtoczyć jedynie w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Sos miętowy serwować w osobnym naczyniu.


1 komentarz: