04.08.2013

Pierś z indyka z grilla czyli indycze szaszłyki

Indyk należy do mięsa drobiowego. Nie jest tak popularny jak kurczak, a jednak zdrowszy od niego i szlachetniejszy. Pierś z indyka jest duża i mało poręczna, dlatego może nie jest aż tak popularny. Ja bardzo lubię drób, a właśnie w szczególności indyka. Wymaga od nas więcej inwencji, ale jest delikatniejszy, soczysty i zdrowy!
Proponuję Wam szaszłyki z piersi indyczej. Ten pomysł zaświtał mi w głowie w Grecji w tym roku na wakacjach. Jadłam lokalne "suflaki" i wpadłam na aranżację grillową indyka. Spróbujcie sami, dnie proste w wykonaniu i smaczne przy podaniu :)

Składniki:
  • Pierś z indyka
  • 3 małe cebule
  • przyprawa grill klasyczny
  • oliwa z oliwek
  • patyczki do szaszłyków
Indyka myjemy.
Kroimy w kostkę w wielkości ok 2x2 cm.
Indyka przekładamy do miseczki, posypujemy przyprawą do grilla klasycznego (można też użyć mieszanki przypraw kebab/gyros - w obu wersjach szaszłyki są bardzo smaczne), dolewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i całość mieszamy widelcem.
Odstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Obieramy cebulę i kroimy ją w krążki.
Na patyczek do szaszłyków nadziewamy mięso-cebulę-mięso-cebulę aż do końca miejsca.
Na rozżarzonym grillu układamy tackę, a na niej szaszłyki.
Pieczemy do złotego koloru z obu stron.
Smacznego
Bogna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz