27.10.2014

Halloweenowy tydzień: Duszki i Kosteczki Bezowe


Składniki:
  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru (można użyć cukru pudru, drobnego cukru do wypieków, ja użyłam zwykłego cukru)
  • 1 łyżeczka octu czerwonego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kolorowe pisaki
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy i wyciskać bezy na papier do pieczenia, na kształt duszków, czyli takie stożki.
Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut. 
Jeśli bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.
Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.
Wystudzonym bezom rysować pisakiem groźne buzie, można z perełek cukrowych zrobić oczy.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/bezowe-duszki.html#sthash.uVVteMZe.dpuf
Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier ( mikser nastawić na najwyższe obroty).
Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, miksować do momentu aż piana będzie sprężysta i lśniąca.
Uzyskaną masę włożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać kształty duszków i kostek na papier do pieczenia.
Umieścić bezy w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni i suszyć przez około 30 minut; a po tym czasie pozostawić jeszcze na 30 minut w uchylonym, wyłączonym piekarniku.
Kiedy bezy wystygną - ozdobić wg uznania i fantazji kolorowymi pisakami cukrowymi:)

 2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pisak cukrowy czerwony/perełki cukrowe

Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy i wyciskać bezy na papier do pieczenia, na kształt duszków, czyli takie stożki.
Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut. 
Jeśli bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.
Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.
Wystudzonym bezom rysować pisakiem groźne buzie, można z perełek cukrowych zrobić oczy.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/bezowe-duszki.html#sthash.uVVteMZe.dpuf
 2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pisak cukrowy czerwony/perełki cukrowe

Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy i wyciskać bezy na papier do pieczenia, na kształt duszków, czyli takie stożki.
Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut. 
Jeśli bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.
Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.
Wystudzonym bezom rysować pisakiem groźne buzie, można z perełek cukrowych zrobić oczy.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/bezowe-duszki.html#sthash.uVVteMZe.dpuf

Smacznego,
Asia
2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pisak cukrowy czerwony/perełki cukrowe
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/bezowe-duszki.html#sthash.uVVteMZe.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz