05.02.2015

Najprostsze ciasteczka maślane


Mieliśmy w lodówce 1 kostkę masła w nadwyżce.
Gofry, czy ciasteczka maślane, gofry czy ciasteczka maślane... Ene due rike (...) - padło na ciasteczka!
Pieczemy zatem - korzystając oczywiście z najprostszego i najszybszego przepisu wyłowionego z sieci.

Składniki:
  • 120 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • kilka kropel ekstraktu, my użyliśmy migdałowego
Wszystkie składniki szybko zagnieść i wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce ok 30 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180-200 stopni. (Nasz jest dość mocny więc 180 wystarczyło).
Ze schłodzonego ciasta formować niewielkie kuleczki (mniejsze od orzecha włoskiego), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom.
Piec około 10-15 minut.
Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.
Przepis pochodzi z bloga: Moje Wypieki!

Ps. Nam z podanych proporcji wyszło ponad 40 ciasteczek:)


Więcej zdjęć z przygotowań wrzuciłam na mojego drugiego bloga K L I K

Życzymy smacznego - Asia z Szymonem:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz