- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła, schłodzonego
- 25 g smalcu, schłodzonego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta
uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30
minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na
grubość około 3 - 4 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę
od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do
tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką.
Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier
wysypać fasolę lub groch, które obciążą ciasto.Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w
temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne
15 - 20 minut aż będzie rumiane.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić
Składniki na masę:
- 500 g masła roślinnego
- 1 szklanka wody
- 1,75 szklanki cukru
- 6 łyżek kakao
- 2 torebki mleka granulowanego
Wszystkie składniki (poza mlekiem granulowanym) umieścić w garnku, zagotować mieszając.
Po zagotowaniu zdjęć z ognia i za pomocą miksera połączyć z mlekiem granulowanym.
Wylać na uprzednio przygotowany kruchy spód. Po wystudzeniu całości wstawić do lodówki.
* Kruchy spód można pominąć
** Do bloku można dodać pokruszone herbatniki, wafelki, orzeszki ziemne, kandyzowane owoce - wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz