17.03.2018

Blok czekoladowy














































Składniki na kruchy spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, schłodzonego
  • 25 g smalcu, schłodzonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 - 4 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasolę lub groch, które obciążą ciasto.Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 - 20 minut aż będzie rumiane.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić

Składniki na masę:
  • 500 g masła roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • 1,75 szklanki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 2 torebki mleka granulowanego  
Wszystkie składniki (poza mlekiem granulowanym) umieścić w garnku, zagotować mieszając.
Po zagotowaniu zdjęć z ognia i za pomocą miksera połączyć z mlekiem granulowanym.
Wylać na uprzednio przygotowany kruchy spód. Po wystudzeniu całości wstawić do lodówki.

* Kruchy spód można pominąć
** Do bloku można dodać pokruszone herbatniki, wafelki, orzeszki ziemne, kandyzowane owoce - wg uznania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz