11.07.2012

Konfitura jagodowa

 
Jagody w kolejnej odsłonie, tym razem zamknięte w słoiczkach. Niezastąpione w zimie jako dodatek do naleśników, kanapek z serem białym czy mascarpone oraz babeczek i pierożków.
Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego zachęcam do zatrzymania tego smaku lata na dłużej...

Składniki:
  • 4 l jagód
  • 48 łyżek cukru
  • kilkanaście słoiczków 250 ml
Przygotowanie:
Jagody umyć, przebrać usuwając ogonki i listki oraz nadgniłe owoce.
Słoiki wyparzyć gorącą wodą lub w wygrzać w piekarniku. Wieczka - zakrętki dokładnie umyć, można dodatkowo przetrzeć spirytusem.
Napełnić słoiczki jagodami oraz do każdego z nich dodać w sumie 3 łyżki cukru. Można zasypywać warstwami (jak za załączonych zdjęciach) lub uzupełnić na wierzchu, a następnie szczelnie zamknąć.
W garnku przygotować gorąca wodę, wstawić do niej słoiki. Od momentu zagotowania się wody odczekać 10 minut, po czym wyłączyć gaz. Pozostawić słoiki w wodzie jeszcze na 30 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki z wody, odwrócić do góry dnem i odstawić w zaciemnione, chłodne miejsce.

Sezon jagodowym w pełni, mam nadzieję, że uda mi się jeszcze zrobić choć kilka słoiczków, żeby cieszyć się nieporównywalnym smakiem jagód w zimie:)

Pozdrawiam - Asia

5 komentarzy:

  1. Przygotowanie może i nie zajmuje wiele czasu, zjedzenie jeszcze mniej, ale zbieranie jagód... brrr... aż mi skóra cierpnie na samą myśl. U mnie w ten sposób przygotowuje się maliny i wiśnie, jagód natomiast nie próbowałam. Niezmiennie zachwyca mnie za to wygląd owoców w słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ariellea, u nas tak się złożyło, że Małego chrzestna ze swoja mamą uzbierały wiaderko w niecałą godzinkę (bo uwielbiają zbierać i mega szybko im to idzie) tak więc miałam ułatwione zadanie;) Można tez kupić.. choć samemu uzbierane najlepsze:D Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Pięknie to wygląda i pewnie będzie jeszcze lepiej smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rozbroiła mnie ilość 48 łyżek :), jest taki wysyp jagód, że spokojnie się zdąży nazbierać do zimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wsypuję zazwyczaj cukier "na oko":) Ale przeliczając na ilość jagód - tyle właśnie wychodzi łyżek:D

      Usuń