12.08.2012

Sos Tzatziki

Do mięs z grilla. Do warzyw. Do sałatek.
Niezależnie od przygotowanej przez nas ilości - zawsze możemy liczyć na to, że miska po sosie pozostanie pusta:) 
I o to przecież chodzi!
Składniki:
  • 2 średniej wielkości długie ogórki zielone
  • 1 jogurt naturalny 400 g
  • 1 jogurt grecki 400 g
  • pęczek zielonego kopru
  • od 1/2 do 1 główki czosnku*
  • sól, pieprz, cukier (do smaku)
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o średnich (raczek większych) oczkach.
Ze startych ogórków rękoma odcisnąć sok i odlać go (nie będzie potrzebny).
Do odciśniętych ogórków dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz i szczyptę cukru, wymieszać.
Całość zalać jogurtami, wsypać posiekany koper i starannie wymieszać.
Wstawić do lodówki - sos ten najlepiej smakuje kiedy serwujemy go w wersji schłodzonej.
Tak oto sos prezentował się na naszym stole grillowym:)
 

Smacznego - Asia

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten sos...ja go robię nieco inaczej ale Twoją wersję muszę koniecznie spróbowac:)

    OdpowiedzUsuń