26.12.2012

Ciasto piernikowe z czekoladą


  

Zapach piernika kojarzy mi się z zimą, ze śniegiem za oknami, z ciepłem domowego ogniska.
Jeśli ktoś nie zrobił na Święta to może skusi się na zrobienie na Sylwestra?
Bardzo prosty, sprawdzony przepis:)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Jajka, olej i maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników.
Mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawę korzenną wymieszać.
Dodać wymieszane suche składniki do płynnych składników  i zmiksować na gładką masę.
Wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Formę keksówkę o wymiarach ok 24 x 11 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wlać do niej ciasto.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Naprawdę smaczne, polecam:)


Pozdrawiam świątecznie - Asia

4 komentarze:

  1. Piękny piernik. Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  2. słodycz czekolady i korzenny posmak, super ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak smacznie tu u Was :) piernik wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam piernik zimową porą, jest aromatyczny i niesamowicie wilgotny. Lubię piec dla swojej rodzinki i często szukam jakiś nowości w internecie. Często zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    bo jest tam mnóstwo świetnych przepisów na każdą okazję! serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń