10.12.2012

Pasztet

Składniki na jeden duży pasztet
  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 500 g karkówki
  • włoszczyzna (pół dużego selera, 2 pietruszki, 3 duże marchewki, por)
  • 2 listki laurowe, 4 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 ziarenka jałowca, 5 ziarenek pieprzu, łyżeczka soli
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu, gałki muszkatałowej
  • wędzony boczek
  • potrzebna będzie maszynka do mielenia mięsa
Ćwiartki kurczaka i karkówkę i wątróbkę myjemy.
Wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą.
Dodajemy przyprawy 2 listki laurowe, 4 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 ziarenka jałowca, 5 ziarenek pieprzu, łyżeczka soli i załość zagotowujemy na dużej mocy palnika.
Zmniejszamy moc palnika i dodajemy umyte, obrane i pokrojone w częsci warzywa.
Gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5 godz. aż mięso i warzywa będą miękkie.
Wyjmujemy z wywaru warzywa - marchewki,pietruszki i seler.
Zostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie obieramy cebulę kroimy ją w piórka.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę dodajemy łyżkę masła i podsmażamy.
Do podsmażonej cebulki dodajemy wątróbkę i wszystko podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Bułkę namaczamy w wywarze z gotowanego mięsa.
Kurczaki obieramy ze skóry i oddzielamy mięso od kości. Jest to dość prosta czynnoś, gdyż mięso po ugotowaniu jest miękkie i łatwo je dzielić, dlatego nie bójmy się - nic trudnego.
Mięso, wątróbkę, bułkę i warzywa mielimy w maszynce do mielenia mięsa na małych oczkach trzykrotnie.
Dodajemy przyprawy i jajka. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Foremkę o wymiarach smarujemy olejem, dno wykładamy cienko pokrojonymi plasterkami boczku.

 
Przekłądamy masę do foremki i wkłądamy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy ok 60 min.
Smacznego
Bogna

5 komentarzy: