23.02.2013

Kurczak w ziołach

 
To danie, które wymyśliłam sama. Jest dość proste, szybkie do wykonania i bardzo smaczne. Aromatyczne przyprawy odkrywają nowe oblicze kurczaka. Polecam na obiad dla całej rodziny:)
 

Składniki:
  • dwie piersi kurczaka
  • dwie duże garści pieczarek
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki: szałwii, tymianku, rozmarynu, soli i pieprzu
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • olej
 
Kurczaka myjemy. Każdą pierś rozcinamy wzdłuż. Z dwóch piersi wyjdą 4 filety.
Mieszamy wszystkie przyprawy w miseczce.
Posypujemy kurczaka przyprawami i odstawiamy do lodówki na min. 1 godz.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelnię wsypujemy pokrojoną cebulę, łyżkę oleju i podsmażamy aż zmięknie i się przyrumieni. Wyjmujemy cebulę do miseczki.
Na tej samej patelni podsmażamy na łyżce oleju pieczarki do uzyskania złotego koloru.
Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni i dodajemy do miseczki do cebuli.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Dodajemy wcześniej podpieczoną cebulę, pieczarki i śmietanę.
Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok.10 min.
Podajemy z ryżem i sałatką
Smacznego
Bogna

4 komentarze:

  1. Powiem wam, że bardzo fajny ten kurak :))
    I ja również pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie u Was,a że jestem łakomczuchem to wsiąklam.Do częstego zobaczenia.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty, szybki i do tego smaczny sposób na kurczaka, uwielbiam takie gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, to jest to co Tygryski lubią najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń