23.09.2013

Krem z białych warzyw


Składniki
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-1,5 litra bulionu
  • 150 ml mleka
  • oliwa z oliwek
  • imbir mielony
  • sól,
  • biały pieprz
  • suszone pestki dyni
Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. 
Cebulę delikatnie zeszklić na oliwie. Dodać bulion i pokrojone warzywa (bulion powinien przykryć warzywa).
Gotować ok. 30-40 min aż warzywa będą miękkie.
 
Odlać bulion do szklanki, a następnie zmiksować warzywa blenderem.
 
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, mleko i wymieszać wszystkie z wszystkimi składnikami.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
 Jeszcze raz powoli zagotować przygotowany krem.
Podawać z wędzonym boczkiem usmażonym na patelni (boczek pokrojony w cienkie plasterki usmażyć na małej ilości oliwy aż będzie rumiany) i pestkami dyni.
 
Smacznego!
Paulina Pawłowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz