Składniki
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-1,5 litra bulionu
- 150 ml mleka
- oliwa z oliwek
- imbir mielony
- sól,
- biały pieprz
- suszone pestki dyni
Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki.
Cebulę delikatnie
zeszklić na oliwie. Dodać bulion i pokrojone warzywa (bulion powinien
przykryć warzywa).
Gotować ok. 30-40 min aż warzywa będą miękkie.
Odlać
bulion do szklanki, a następnie zmiksować warzywa blenderem.
Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, mleko i wymieszać wszystkie
z wszystkimi składnikami.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać bulion, aż do
uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeszcze raz powoli zagotować
przygotowany krem.
Podawać z wędzonym boczkiem usmażonym na patelni
(boczek pokrojony w cienkie plasterki usmażyć na małej ilości oliwy aż
będzie rumiany) i pestkami dyni.
Smacznego!
Paulina Pawłowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz