Pieczony indyk to doskonała wędlina!
Przepyszna, zdrowa,bez konserwantów a przede wszystkim bardzo łatwa w przygotowaniu.
Ja z Krzyśkiem go uwielbiamy!
Polecam, jak spróbujecie to będziecie na pewno wracać do tego przepisu.
Składniki:
- 2 kg piersi indyka
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oleju
W kubeczku mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Indyka układamy w naczyniu żaroodpornym i nacieramy marynatą.
Odstawiamy do lodówki na min. 3 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Wkładamy indyka w naczynia żaroodpornym do piekarnika i pieczemy 65 min, przekładając go po pół godzinie.
Pozostawiamy w piekarniku na 15 min, by skórka się zarumieniła.
Po upieczeniu indyka zlewamy sos.
Połowa indyka będzie służyć nam jako wędlina, a drugą połowę kroimy w grube plastry i zalewamy sosem, będzie z tego doskonały obiad.
Smacznego
Bogna
Ale jestem głodna. Nigdy jeszcze nie robiłam indyka i chyba w najbliższym czasie zrobię, bo teraz tak trudno o dobrą , gotową wędline.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Jola z "żyjąc z pasją".
Jolu, ja zdecydowanie właśnie miałam problem z dobrą, wartościową wędliną, która nie jest "obślizgła" po dwóch dniach. Stąd ten przepis. Wędlina zdrowa, smaczna i aromatyczna.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bogna
ciekawe czy tak pysznie smakuje jak wyglada!
OdpowiedzUsuńSmakuje przepysznie! U mnie cała rodzinka uwielbia, dlatego polecam:)
UsuńPozdrawiam
Bogna
Super wygląda i zapewne też tak smakuje :) pyszności !
OdpowiedzUsuń