29.10.2013

Pulpeciki z sosem szpinakowym i makaronem na Halloween


Zwykły obiad, ale za sprawą makaronu w kształcie dyń, pajączków i nietoperzy może zmienić się w wyjątkowe danie przygotowane specjalnie na Halloween!


Składniki na pulpeciki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka (można użyć innego mięsa, np z kurczaka czy cielęciny)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie kaszy manny)
  • warzywa: marchewka, pietruszka, por, seler
Przygotowanie:

W misce roztrzepać jajko.
Osobno wymieszać mięso i bułkę tartą, następnie dodać jajko i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Formować niewielkiej wielkości pulpeciki obtaczając każdy w bułce tartej.
W garnuszku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić pokrojoną włoszczyznę.
Kiedy warzywa zmiękną należy je wyjąć, wywar zagotować i wrzuć pulpeciki.
Gotować aż pulpety wypłyną na powierzchnię, średnio ok.15 min.

Przepis na przygotowanie szpinaku zamieściłam: TU.
Przygotowując sos do pulpecików z przeznaczeniem dla dzieci redukuję ilość czosnku do minimum, ograniczam także ilość dodanej soli i w końcowej fazie blenderuję sos na jednolitą masę. Pod koniec gotowania dodaję troszkę śmietany do sosów.

Makaron zakupiłam w Lidlu, spodobało mi się w nim to, że nie użyto sztucznych barwników, a jedynie suszonych pomidorów, suszonych buraków ćwikłowych i sepii.







 

Ps. Post nie zawierał lokowania produktów.

Pozdrawiam Asia

1 komentarz:

  1. świetny przepis- muszę zasmakować , a makaron fajny nie tylko dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń