Robiłam po raz pierwszy.
I już wiem, że nie ostatni:)
Jako dodatek do dania głównego, kolacja lub przekąska w ciągu dnia.
Mam nadzieję, że skuszę tym przepisem niejednego miłośnika szpinaku:)
Składniki:
- kilka garści szpinaku
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- jajka*
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szpinak DOKŁADNIE opłukać, gdyż nawet niewielka ilość piachu pozostawiona na liściach może skutecznie zepsuć posiłek.
W następnej kolejności można usunąć łodyżki, wówczas szpinak po ugotowaniu jest bardziej miękki i jednolity. Można również poucinać jedynie same końcówki łodyżek.
Po dokładnym osuszeniu włożyć liście do garnka ze sklarowanym masłem i gotować na małym ogniu kilkanaśnie minut (do miękkości).
Jak widać na poniższych zdjęciach - objętość szpinaku po ugotowaniu zmniejsza sie kilkakrotnie.
W ostatniej fazie gotowania dodać sól i pieprz do smaku oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek.
Można też dodać do szpinaku tylko pieprz, a przeciśnięty czosnek połączyć na desce do krojenia z solą dokadnie je razem ugniatając nożem - ja tak właśnie robię.
Po przygotowaniu szpinaku - na mocno rozgrzanym oleju usmażyć jajka sadzone, które podczas smażenia także można przyprawić solą i pieprzem.
Na talerzu zrobić "gniazdo" ze szpinaku, w którym należy umieścić jajko.
Uwagi:
* Ilość jajek uzależniona jest od preferencji spożywających posiłek.
Życzę smacznego - Asia
Mmmm...to może byc pyszne...:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak. Tym przepisem podbiłaś moje serce.
OdpowiedzUsuńRany! Ale tu u Was ślicznie i apetycznie! Lądujecie w ulubionych. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTeż wielbię szpinak. Ostatnio u mnie króluje szpinak z czosnkiem i makaronem pełnoziarnistym.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Asiunia... jest pysznie. Mój kochany szpinak w nowym przepisie :) PS. może macie jakiś fajny przepis na sernik??
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Alicja Z.
Mam, mam i to nie jeden:) Postaram się zamieścić z najbliższym czasie:)
Usuń