27.01.2014

Boczek pieczony rolowany

 

Zamiast szynki czy pasztetu na kanapki.
Smaczna alternatywa:)

Składnik podstawowy:
  • 1,5 kg surowego boczku bez skóry
Składniki na marynatę:
  •  4 przetarte ząbki czosnku 
  •  1 łyżka oleju
  •  1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
  •  1/2 łyżeczki słodkiej papryka
  •  1/2 łyżki majeranku
  •  nici wędliniarskie (do związania boczku)
Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Kolejna czynnością jest przygotowanie marynaty:  tym celu należy wymieszać wszystkie składniki marynaty i dokładnie natrzeć nią boczek.
W następnej kolejności musimy odczekać - najlepiej ok 2 dni aż mięso dokładnie przejdzie marynatą.
Mięso po wyjęciu z marynaty należy osuszyć papierowym ręcznikiem i zwinąć w ciasny rulon i związać bawełnianym sznurkiem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180*C i piec metodą pośrednią do momentu uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 72-75*C (około półtorej godziny).


Smacznego
Asia

1 komentarz: