11.06.2014

Truskawki w czekoladzie na patyczkach


Składniki:
  • 1/2 kg dorodnych, dużych truskawek
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/2 tabliczka białej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kolorowej posypki
  • patyczki szaszłykowe
  • garść listków mięty
Przygotowanie:

Tabliczki czekolady rozkruszyć i wrzucić do dwóch garnuszków (oddzielnie białą i ciemną).
Do obu naczyń wlać po połowie mleka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu w garnuszku o grubym dnie (można również podgrzać w kąpieli wodnej).
Mieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić garnuszki z palników.
Umyte owoce nadziewać na szaszłykowe patyczki. Można pozostawić ogonki do dekoracji, ja natomiast usunęłam szypułki a zamiast nich nadziałam umyte uprzednio listki mięty.
Następnie zanurzamy truskawki w ciepłej czekoladzie i kolorowej posypce/wiórkach kokosowych. Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki w celu schłodzenia.




Smacznego - Asia

2 komentarze: