16.09.2014

Kaszka z bananami i mango

 Staram się urozmaicać dzieciom śniadania i kolacje.
Nie mniej jednak preferuję przygotowywanie dla nich zup mlecznych z racji tego, że nie chcą pić mleka w ciągu dnia.
Kasza manna z sokiem owocowym, czasami płatki kukurydziane, zazwyczaj jednak staram się podawać różne kasze z dodatkiem owoców świeżych, suszonych, miodu czy soków owocowych od dziadków.
Dzisiaj przepis na kaszkę, którą przygotowałam na niedzielne śniadanie.

Składniki:
  • 3 łyżki kaszy (ja mam w słoikach przygotowany mix przeróżnych kasz i płatków: owsiane, jaglane, jęczmienne, gryczane, orkiszowe, amarantus, siemię lniane, manna, ryżowe, górskie i inne z eko sklepów, oczywiście nie zawsze wszystkie naraz)
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1/2 szklanki mleka koziego/krowiego
  • łyżeczka miodu (może być mniej lub więcej - do smaku)
  • kawałek banana
  • kawałek mango
Przygotowanie:

Kasze wsypać do zimnej wody i gotować kilka minut do miękkości - na gęsto.
Następnie dolać trochę przegotowanego mleka, to samo zrobić z owocami i miodem.**
Dokładnie zmiksować na gładką masę.
Upewnić się przed podaniem, że w kaszy nie ma żadnych grudek.

** Kasze można ugotować także na mleku.


Smacznego!
Asia z Tosią i Szymonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz