To ciasto uwiodło mnie w zupełności.
Jest przepyszne, wszystkie jego warstwy są idealnie dopasowane i sprawiają, że jak dla mnie to ciasto idealne. W domu łakomczuchy też za nim przepadają :)
Polecam każdemu, by zrobił je choć raz na wyjątkowe okazje:)
Ciasto najlepiej robić w dwóch turach, zacząć wieczorem i skończyć następnego dnia.
Składniki:
wcześniej przygotowane bezy wg. przepisu
- ciasto czekoladowe
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao (płaskie)
- 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Studzimy masę.
2 białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy powoli 1/4 szkl. drobnego cukru, cały czas ubijając.
Dodajemy 2 żółtka i całość ostatni rraz ubijamy przez chwilę
Do masy dodajemy wystudzoną masę czekoladową i mieszamy delikatnie wszystko łyżką.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i całość mieszamy delikatnie łyżką.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
- mus czekoladowy z Baileys
500 ml śmietany kremówki 30proc
500 ml śmietany kremówki 30proc
100 g mlecznej czekolady, posiekanej
1 szklanka likieru śmietankowego z whisky (typu Baileys)
3 łyżki cukru pudru, przesianego
3 pełne łyżeczki żelatyny w proszku
3 pełne łyżeczki żelatyny w proszku
Śmietanę przelewamy do rondla i zagotowujemy.
Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie energicznie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Studzimy całość.
Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 12 godz.(najlepiej na noc).
Kolejnego dnia zalewamy żelatynę pół szklanki likierui pozostawiamy do napęcznienia (ok. 30 min).
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy resztę likieru i mieszamy całość.
Z lodówki wyjmujemy schłodzoną śmietanę i ubijamy do otrzymania gęstego kremu.
Na sam koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Zmniejszamy obroty miksera dolewamy powoli likier.
Masę wylewamy na zimne ciasto czekoladowe w foremce w której się piekło. Wyrównujemy na płasko i chowamy do lodówki, by całość całkowicie stężała.
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W misce miksera umieszczamy śmietanę i mascarpone. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec dodajemy cukier puder. Należy krem bubijac do zagęstnienia, nie dłużej, by nie przebić kremu.
Ciasto wyjmujemy z lodówki.
Na wystudzoną i sztywną masę z musem wykładamy krem śmietankowy i wyrównujemy.
Całość schładzamy.
Przed podaniem na wierzch kruszymy wcześniej przygotowane bezy wciskając je delikatnie w krem.
Ciasto kroimy w kostki.
Przechowujemy w lodówce.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com
Pozdrawiam
Bogna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz