Składniki:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru (można użyć cukru pudru, drobnego cukru do wypieków, ja użyłam zwykłego cukru)
- 1 łyżeczka octu czerwonego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kolorowe pisaki
Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy i wyciskać bezy na
papier do pieczenia, na kształt duszków, czyli takie stożki.
Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut.
Jeśli bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.
Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.
Wystudzonym bezom rysować pisakiem groźne buzie, można z perełek cukrowych zrobić oczy.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/bezowe-duszki.html#sthash.uVVteMZe.dpufPod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, miksować do momentu aż piana będzie sprężysta i lśniąca.
Uzyskaną masę włożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać kształty duszków i kostek na papier do pieczenia.
Umieścić bezy w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni i suszyć przez około 30 minut; a po tym czasie pozostawić jeszcze na 30 minut w uchylonym, wyłączonym piekarniku.
Kiedy bezy wystygną - ozdobić wg uznania i fantazji kolorowymi pisakami cukrowymi:)
2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pisak cukrowy czerwony/perełki cukrowe
Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy i wyciskać bezy na
papier do pieczenia, na kształt duszków, czyli takie stożki.
Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut.
Jeśli bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.
Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.
Wystudzonym bezom rysować pisakiem groźne buzie, można z perełek cukrowych zrobić oczy.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/bezowe-duszki.html#sthash.uVVteMZe.dpuf
2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pisak cukrowy czerwony/perełki cukrowe
Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy i wyciskać bezy na
papier do pieczenia, na kształt duszków, czyli takie stożki.
Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut.
Jeśli bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.
Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.
Wystudzonym bezom rysować pisakiem groźne buzie, można z perełek cukrowych zrobić oczy.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/bezowe-duszki.html#sthash.uVVteMZe.dpuf
Smacznego,
Asia
2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pisak cukrowy czerwony/perełki cukrowe
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/bezowe-duszki.html#sthash.uVVteMZe.dpuf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz