31.05.2012

Koktajl truskawkowo-bananowy

Przed nami sezon truskawek, choć dopiero powoli się rozpoczyna, jednak nasze krajowe owoce już są dostępne u lokalnych sprzedawców. Osobiście bardzo lubię truskawki (przede wszystkim w koktajlach) i jestem zadowolona, że przed nami rozkwit długo przeze mnie wyczekiwanego sezonu.  W zeszłym roku truskawki były bardzo drogie, bo masowo zgniły na polach z powodu ulew, w tym roku trochę podmarzły, jednak nie tak bardzo i ich cena spada, na szczęście już jest niższa w stosunku do ubiegłego roku. Dlatego zachęcam do zakupu i konsumpcji. Jako owoce są bogatym źródłem witamin!
 Składniki na 2 porcje:
  • 20 truskawek
  • 1 dojrzały banan
  • 3 kulki lodów waniliowych
  • 1,5 szklanki mleka min. 2 proc.
  • szczypta cukru waniliowego dla smaku

 Dobra rada:
Koktajl można zrobić także w proporcji: 1 szklanka mleka i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru lub kefiru. Z samego mleka koktajl wychodzi najbardziej jedwabisty, z dodatkiem jogurtu bądź kefiru bardziej sycący.


Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
Banana obieramy i kroimy na kawałki.
Wrzucamy do miski truskawki, banana, wlewamy mleko i dosypujemy szczyptę cukru waniliowego.
Blenderujemy wszystkie składniki na jednolitą masę.
Dodajemy kulki lodów i jeszcze chwilę blenderujemy, ale na mniejszych obrotach.
Koktajl przelewamy do szklanek, które możemy ozdobić koreczkiem z dwóch połówek truskawki i plasterka banana.

Koktajl jest orzeźwiający i doskonale nadaje sie na deser dla każdego!
Smacznego
Bogna

2 komentarze:

  1. Świetne połączenie. W ogóle koktajle to super sprawa, szczególnie na ciepłe, letnie dni. Ja czasami wypijam taki na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam koktajle! :)
    Na drugie śniadanie zrobię sobie bananowy! :)
    Ten wygląda bardzo smacznie!:)

    OdpowiedzUsuń