Sezon truskawkowy uroczyście ogłaszam za otwarty! A jeśli truskawki to w połączeniu np. z białą czekoladą. Uwielbiam! I nie tylko ja! Amatorów placków z truskawkami i białą czekoladą nie brakowało. Największa ich zaleta - poza smakiem oczywiście? Szybkość wykonania i nieskomplikowane składniki. Może jeszcze ktoś ma ochotę na takie rozpoczęcie truskawkowego sezonu? Polecam!
Dodam jeszcze, że przepis pochodzi ze strony 2smaki.pl, delikatnie go jednak zmodyfikowałam.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 75 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukry waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g truskawek
- 100 g białej czekolady
Wykonanie:
Czekoladę i truskawki należy pokroić na niewielkie kawałki.
Masło rozpuścić w garnku ustawionym na małym palniku lub poprzez umieszczenie w kąpieli wodnej.
W misce umieścić mleko, jajka, cukier, cukier waniliowy oraz rozpuszczone masło.
W osobnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować składniki znajdujące się w misce, po ich połączeniu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dosypać truskawki i czekoladę i delikatnie wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką.
Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną ciemną czekoladą:)
Pozdrawiam - Asia
o rany! ale to musi być czad!
OdpowiedzUsuńNie wpadłam nigdy na to, żeby co ciasta na placuszki dodać czekoladę! Genialne i na pewno pyszne :) Uwielbiam białą czekoladę i truskawki :) dzięki za pomysł
OdpowiedzUsuńdodaje sie:))) bede korzystac z przepisow:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZapraszamy serdecznie:)
Usuń