29.05.2012

Placki z truskawkami i białą czekoladą

 
Sezon truskawkowy uroczyście ogłaszam za otwarty! A jeśli truskawki to w połączeniu np. z białą czekoladą. Uwielbiam! I nie tylko ja! Amatorów placków z truskawkami i białą czekoladą nie brakowało. Największa ich zaleta - poza smakiem oczywiście? Szybkość wykonania i nieskomplikowane składniki. Może jeszcze ktoś ma ochotę na takie rozpoczęcie truskawkowego sezonu? Polecam! 
Dodam jeszcze, że przepis pochodzi ze strony 2smaki.pl, delikatnie go jednak zmodyfikowałam.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 75 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukry waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • 100 g białej czekolady
 
Wykonanie:
Czekoladę i truskawki należy pokroić na niewielkie kawałki.
Masło rozpuścić w garnku ustawionym na małym palniku lub poprzez umieszczenie w kąpieli wodnej.
W misce umieścić mleko, jajka, cukier, cukier waniliowy oraz rozpuszczone masło.
W osobnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować składniki znajdujące się w misce, po ich połączeniu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dosypać truskawki i czekoladę i delikatnie wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką.

Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną ciemną czekoladą:)
Pozdrawiam - Asia

4 komentarze:

  1. o rany! ale to musi być czad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłam nigdy na to, żeby co ciasta na placuszki dodać czekoladę! Genialne i na pewno pyszne :) Uwielbiam białą czekoladę i truskawki :) dzięki za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. dodaje sie:))) bede korzystac z przepisow:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń