26.06.2012

Mizeria w wersji grillowej

Mizeria to jedna z moich ulubionych sałatek. Mimo, że jest bardzo znana to jednak w różnych domach przyrządza się ją trochę inaczej.
Dzisiaj zaprezentuję Wam mój przepis, który jest wyśmienity jako dodatek do grillowych potraw - a sezon przecież w pełni.

Składniki:
  • kilogram ogórków gruntowych
  • 1 mała śmietana 18 proc.
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki.
Kroimy w plasterki.
Obieramy czosnek i wyciskamy do pokrojonych ogórków.
Dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą oraz szczyptą pieprzu.
Mieszamy wszystko do połączenia się składników.
Całość możemy udekorować świerzymi listkami bazylii lub koperkiem.
Smacznego
Bogna

3 komentarze:

  1. Takie mizerio-tzatziki :) Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam uwielbiam mizerie....z czosnkiem jeszcze nie jadlam:))

    OdpowiedzUsuń