03.06.2012

Omlet jajeczny na grzance

Tego omletu nauczyłam się robić w domu, to był smak z dzieciństwa sygnalizujący weekendowe śniadanie z rodziną. Jest smaczny i pożywny, dlatego lubię do niego wracać.

Składniki na 2 osoby:
  • 4 kromki chleba
  • 4 jajka
  • pół pęczku szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu
Szczypiorek myjemy, osuszamy ręcznikiem i drobno kroimy.
Jeżeli macie toster to chleb opiekamy w tosterze na złoty kolor. Jeżeli nie, to wystarczy posmarować jedną stronę chleba masłem, położyć tę stroną na rozgrzanej patelni i opiec na złoty kolor, a następnie przełożyć na drugą stronę i podpiec.
W naczyniu wbijamy 4 jajka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę soli i pieprzu według uznania, a następnie posiekany szczypiorek. Wszystko razem mieszamy.
Układamy na rozgrzanej patelni grzanki i wlewamy na nie jajeczną masę.
Czekamy aż w 2/3 całości jajko na górze się zetnie i przewracamy całość za pomocą łopatki na drugą stronę. Smażymy jeszcze ok. 2 minut na średnim ogniu.
Porcję dzielimy i przekładamy na talerze.
Omlet podajemy z kiełkami oraz pomidorem. To połączenie wydobywa z dania właściwy smak.
Smacznego
Bogna

3 komentarze: