Składniki (na 4 osoby):
- 4 filety z piersi kurczaka
- gotowa mieszanka przypraw do gyrosa
- 4 łyżki oleju
- 1 cukinia
- 2 cebule cukrowe
- 1 papryka żółta, czerwona i zielona
- patyczki do szaszłyków
- tacki do grillowana
Warzywa myjemy i kroimy: paprykę - w dużą kostkę, cukinię i cebulę - w plastry grubości ok. 0,8 cm.
Nadziewamy na patyczki do grilla: cukinię, cebulę, kawałek mięsa i paprykę. Powtarzamy układ do końca patyczka.
Dobra rada:
Tak na prawdę układ nadziewania warzyw i mięsa jest dowolny, jeżeli lubimy bardziej mięsne szaszłyki nadziewamy mniej warzyw, a więcej mięsa. Może być również więcej warzyw i mniej mięsa. Zróbcie szaszłyki takie jak będą Wam najbardziej smakowały. Ja zazwyczaj nie przejmuję się za bardzo kolejnością, nadziewając na patyczki warzywa bawię się ułożeniem smaków.Pamiętajmy, żeby było ławo obracać szaszłyki na grillu przy nadziewaniu trzeba zostawić ok. 3 cm na początku i końcu patyczka.
Szaszłyki grillujemy na tackach do grilla co jakiś czas przewracając z boku na bok do zarumienienia się.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z grzankami.
Smacznego
Bogna
Też takie robię, kolorowe szaszłyki są najlepsze ;) zaczynam studiowac waszego bloga, jest naprawdę super!
OdpowiedzUsuń-Ania M ;)