Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji pomidora "na zimno" podanego np. do obiadu.
Włoski smak..? Trochę tak:)
Szybkie danie.
Polecam.
Składniki:
- jędrne pomidory*
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka**
- 0,5 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pomidory
należy umyć, osuszyć i pokroić na plastry średniej grubości (do 1 cm).
Każdy z nich
należy zamoczyć w jajku roztrzepanym uprzednio z solą, pieprzem słodką papryką i
ziołami prowansalskimi.
Następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron
na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
Panierka powinna być
złocista i chrupiąca.
Idealne do obiadu, na wczesną kolację lub jako dodatek do dania grillowego.
* Bardzo dobrze smakują w takim wydaniu pomidory malinowe
** Można użyć dowolnych przypraw
Życzę smacznego - Asia
Wyglądają przepysznie, uwielbiam pomidorki więz z pewnością spróbję;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Zapisuję przepis , bo mam nadzieje na wiadra pomidorów z ogórdka :D Bazylia też się pojawiła , więc smarowanko zielone napewno wypróbuje , mniammmmmmmm :) Buzka
OdpowiedzUsuńHej Delfinko!Przepis wart zapisania:D Buzia!!!
UsuńBardzo fajny przepis, niby prosta rzecz, ale ciężko samemu wpaść na coś takiego. Robiłam do obiadu, dodałam jeszcze bazylię. BARDZO SMACZNE
OdpowiedzUsuńhttp://pm-radoscgotowania.blogspot.com/