2.07.2012

Smażone pomidory


Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji pomidora "na zimno" podanego np. do obiadu.
Włoski smak..? Trochę tak:) 
Szybkie danie. 
Polecam.

Składniki:
  • jędrne pomidory*
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka**
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Pomidory należy umyć, osuszyć i pokroić na plastry średniej grubości (do 1 cm).
Każdy z nich należy zamoczyć w jajku roztrzepanym uprzednio z solą, pieprzem słodką papryką i ziołami prowansalskimi. 
Następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. 
Panierka powinna być złocista i chrupiąca. 
Idealne do obiadu, na wczesną kolację lub jako dodatek do dania grillowego.

* Bardzo dobrze smakują w takim wydaniu pomidory malinowe
** Można użyć dowolnych przypraw


Życzę smacznego - Asia

4 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, uwielbiam pomidorki więz z pewnością spróbję;))
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis , bo mam nadzieje na wiadra pomidorów z ogórdka :D Bazylia też się pojawiła , więc smarowanko zielone napewno wypróbuje , mniammmmmmmm :) Buzka

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, niby prosta rzecz, ale ciężko samemu wpaść na coś takiego. Robiłam do obiadu, dodałam jeszcze bazylię. BARDZO SMACZNE

    http://pm-radoscgotowania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń