- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 kajzerka namoczona w 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 100 g tartego sera (im twardszego tym lepiej)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- pęczek drobno pokrojonej bazylii
- 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- 1 szklanka (250 ml) bulionu (jeżeli nie mamy możemy użyć kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie lub samej wody doprawionej wegetą lub suszonymi warzywami)
- mąka do obtoczenia pulpetów (u mnie to mąka pełnoziarnista, ale może być także uniwersalna)
- olej rzepakowy i pół łyżki masła do smażenia
Dobra rada:
Mięso mielone najlepiej miesza się ręką wcześniej umytą w zimnej wodzie.Do masy dodajemy jajka, starty ser, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz. Mieszamy całość do połączenia się ze sobą składników.
Z masy formujemy małe pulpety i obtaczamy je w mące.
Pulpety smażymy na rozgrzanej mieszance oleju z masłem z każdej strony na kolor złoty.
Dodajemy szklankę bulionu i dusimy na małym ogniu przez 8 min. pod przykryciem.
Pod koniec można zagęścić sos śmietaną.
Smacznego
Bogna
*Przepis stworzony na podstawie przepisu z blogu Sisters' cooking 4 views on food
Mniam mniam. Ja uwielbiam pulpety, ale z bazylia jeszcze nie jadłam. Musze namówić męża, żeby się brał do ich zrobienia, bo on to potrafi lepiej ode mnie.
OdpowiedzUsuńPysznościowy obiadek, choć ta sałata bardziej jakoś mnie kręci w upały;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kurcze brzmi to tak jakoś łatwo, że i chyba ja dam radę to zrobić na obiad ;)
OdpowiedzUsuńNa prawdę danie jest łatwe, polecam! Bogna
UsuńTa bazylia i sok z cytryny, zachęciły do powrotu na stół, zapomniane pulpety. Dzięki
OdpowiedzUsuńWitam!Ja naleze do tych co gotuja i smakuja,uwielbiam dobra kuchnie....a to wszystko wyglada tak smakowicie...i te aranzacje super!
OdpowiedzUsuń...a dzis serwuje krewetki na ostro z kuskusem...zapraszam
OdpowiedzUsuńOj to wykwintne danie u Ciebie na koniec tygodnia. Mniam mnniam
UsuńPozdrawiam
Bogna