30.09.2012

Opieńki duszone


Moi idole grzybowi - szwagier z żoną obdarowali nas dzisiaj ogromną ilością maślaków, podgrzybków i.. opieńków. 
Nie znam się zbyt dobrze na grzybach, potrafię rozróżnić jedynie kilka gatunków, a wszystkie z nich mają pod kapeluszem "gąbkę". Tak więc koło takiej opieńki, która zamiast gąbki ma blaszki zapewne przeszłabym obojętnie. 
Błąd!
Są doskonałe w smaku o czym przekonałam się podczas kolacji. 
Od dzisiaj będę zbierać:)

Składniki:
  • 1/2 łubianki opieńków*
  • 2 średnie cebule
  • olej do podsmażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • pieczywo
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Następnie obgotować, najlepiej w dwóch wodach - po kilku minutach gotowania w pierwszej wodzie - wymienić ją na czystą. Proces obgotowywania powinien trwać ok 30-40 min. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie połączyć ją z odsączonymi grzybami. Całość doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 20 min. Podawać na ciepło z pieczywem.

Uwagi:

* Opieńki można zastąpić innymi grzybami.
Mając na uwadze fakt, że grzyby są ciężkostrawne, nie należy spożywać ich zbyt późno.
 
Smacznego - Asia

2 komentarze:

  1. uwielbiam opieńki- w tym roku chyba nie znajdę czasu aby na nie pójść niestety:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgłodniałam! Już wiem, co będzie jutro na kolację :) Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń