26.09.2012

Zupa cebulowa z grzankami

Robiłam i jadłam po raz pierwszy. Na pewno nie ostatni:) 
Niestety nikt z domowników poza mną tą zupę się nie skusił,  moja sąsiadka natomiast była nią zachwycona - tak samo jak ja :)
Składniki:
  • 4 - 5 dużych cebul
  • 100 g masła
  • 3 łyżki tartego sera żółtego*
  • 2 łyżki mąki
  • kilka ząbków czosnku
  • ok 2 litrów ugotowanego uprzednio rosołu
  • szklanka białego wina (można wykorzystać wino spożywcze)
  • kilka kromek bagietki
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek (można dodać również innych, według uznania)
Przygotowanie:

Cebule pokroić w cienkie piórka, a następnie podsmażyć na maśle. Dodać przyprawy ziołowe i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mąkę, która zagęści całość po czym dokładnie wymieszać. Całość zalać winem, i podlać niewielką ilością rosołu. 
Zupę przelać do naczynia, w którym finalnie umieścimy zupę z grzankami w piekarniku. Uzupełnić pozostałym rosołem. Gotować na wolnym ogniu około 50 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć kromki bagietki posypane startym serem. Całość zapiekać jeszcze przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do ok 160 - 170 stopni. Podawać gorącą w podgrzanych kokilkach lub miseczkach.

Uwagi: 

* W przepisie, z którego korzystałam powinno się użyć sera Gruyere, niestety nie udało mi się go zakupić, dlatego też użyłam takiego, jaki akurat znajdował się z mojej lodówce. 

Jest to przepis, który został wykorzystany przez M Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", odrobinę go zmodyfikowałam.

MMM.. pycha!!!
Smacznego - Asia

4 komentarze:

  1. uwielbiam, tylko dodaję białe wino ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam ale może się skuszę.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie...lubię eksperymentować, więc z pewnością się skuszę;)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tą zupę. Mogę grzaneczkę ?

    OdpowiedzUsuń