Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 opakowania sera lazur (100 g)
- 1 opakowanie szpinaku (150 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki: soli, pieprzu, czerwonej papryki słodkiej i ostrej, tymianku
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia
Kurczaka myjemy i przekładamy go do miseczki.
Obieramy i wyciskamy na mięso ząbki czosnku.
Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy tak, by kurczak dokładnie się zamarynował. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni tak by osiągnął złocisty kolor z obu stron.
Następnie zmniejszamy moc kuchenki do połowy, dodajemy pokruszony ser oraz szpinak.
Mieszamy tak, by ser się rozpuścił i dusimy jeszcze pod przykryciem 5 min.
Podajemy z makaronem.
Smacznego
Bogna
Po prostu ten sos bajka!!!!!!
OdpowiedzUsuńczekałam na takie proste danie obiadowe !(mam nadzieję, że będzie więcej takich). Przepis wypróbuję i zdam relację :)
OdpowiedzUsuńPytanie: czy pokruszony ser i szpinak dodajemy do smażącego się kurczaka?
Ser i szpinak wrzucamy jak najbardziej do smażącego się kurczaka na patelni i wszystko mieszamy po czym zamykamy na chwilkę pod przykryciem, by ser miał szansę się trochę stopić a szpinak skurczyć, potem znów mieszamy i już. Danie na prawdę proste, ale bardzo smaczne:)
UsuńPostaram się spełnić oczekiwania i dodawać wiecej przepisów obiadowych:)
Pozdrawiam
Bogna
Z tym szpinakiem jest dokładnie tak jak mówisz. Przepis wydrukowany i do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń