Dla miłośników obiadów bezmięsnych - jak znalazł.
Można oczywiście do kotletów podać inny sos, ja natomiast uwielbiam właśnie ten.
Bez skomplikowanych składników, smaczny i na szybko:)
Kotlety ziemniaczaneSkładniki:
- 5 ugotowanych w mundurkach średniej wielkości ziemniaków
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach, po wystudzeniu obrać i przecisnąć przez praskę.
Na patelni zeszklić cebulę na niewielkiej ilości oleju. Połączyć cebulę z ziemniakami, jajkiem, mąką, solą i pieprzem.
Smażyć na patelni na złoty kolor z obu stron.
Sos pieczarkowy
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 kostka bulionu grzybowego*
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
Na patelni na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Kostkę bulionową rozpuścić w 2 szklankach wrzątku po czym dodać do cebuli i pieczarek.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, a następnie powoli wlać do gotujących się pieczarek.
Cały czas należy mieszać aby sos się nie przypalił, będzie on stawał się coraz gęstszy.
Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, można także posypać zieleniną - według uznania.
Uwagi:
* Kostkę bulionową można zastąpić rosołem domowym.
Smacznego - ASIA
Uwielbiam;D tyle że ja cebulki nie dodawałam i może dlatego były takie mdłe;))) sos lubię baaardzo ostry;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
mój Połówek by to zjadł ;) zrobię mu taką niespodziankę ;) Dziękuje ;*
OdpowiedzUsuń