09.10.2012

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Dla miłośników obiadów bezmięsnych - jak znalazł. 
Można oczywiście do kotletów podać inny sos, ja natomiast uwielbiam właśnie ten. 
Bez skomplikowanych składników, smaczny i na szybko:)
Kotlety ziemniaczane
Składniki:
  • 5 ugotowanych w mundurkach średniej wielkości ziemniaków
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, po wystudzeniu obrać i przecisnąć przez praskę.
Na patelni zeszklić cebulę na niewielkiej ilości oleju. Połączyć cebulę z ziemniakami, jajkiem, mąką, solą i pieprzem.
Smażyć na patelni na złoty kolor z obu stron.

Sos pieczarkowy
Składniki:
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 kostka bulionu grzybowego*
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Na patelni na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Kostkę bulionową rozpuścić w 2 szklankach wrzątku po czym dodać do cebuli i pieczarek.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, a następnie powoli wlać do gotujących się pieczarek.
Cały czas należy mieszać aby sos się nie przypalił, będzie on stawał się coraz gęstszy.
Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, można także posypać zieleniną - według uznania.

Uwagi:
* Kostkę bulionową można zastąpić rosołem domowym.

Smacznego - ASIA

2 komentarze:

  1. Uwielbiam;D tyle że ja cebulki nie dodawałam i może dlatego były takie mdłe;))) sos lubię baaardzo ostry;)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. mój Połówek by to zjadł ;) zrobię mu taką niespodziankę ;) Dziękuje ;*

    OdpowiedzUsuń