Dla odmiany - zupa bez mięsa i ziemniaków, za to z dodatkiem kaszy gryczanej.
Ciekawa i smaczna alternatywa. Tym razem, z uwagi na porę roku użyłam warzyw, które zamroziłam w sezonie.
Składniki:
- 2 duże marchewki (lub kilka małych)
- 2 -3 brukselki
- kilka - kilkanaście ziarenek groszku zielonego
- kilka - kilkanaście strączków fasolki szparagowej
- natka pietruszki, koperek - do posypania
- 2 łyżki kaszy gryczanej białej niepalonej
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
Świeże warzywa dokładnie umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki, opcjonalnie pokroić w drobną kostkę - jak na powyższym zdjęciu. Wrzucić do garnka z wodą (woda powinna zakrywać warzywa), dodać masło i gotować ok. 15-20 min. do miękkości.
W przypadku warzyw mrożonych - warzywa ugotować w całości i pokroić po ugotowaniu, kiedy będą miękkie.
W osobnym garnuszku ugotować kaszę - zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
Połączyć bulion i warzywa z ugotowaną kaszą, posypać drobno posiekaną natka pietruszki lub koperku.
Jeżeli dziecko nie posiada jeszcze zębów lub ma problemy z gryzieniem –warzywa i kaszę
można zmiksować lub dokładnie rozdrobnić widelcem.
Smacznego życzy Asia z Szymonkiem
smakował maluchowi ? :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Myślę, że dlatego, że odkąd (zgodnie z Oseskiem.pl, bo z niego czerpałam wskazówki) mógł - podawałam mu rozmaite kasze - smakowało mu. Niezwykłe jest to, że na śniadanie czy kolację nie lubi kiedy podaję mu smakowe kaszki czy kleiki. Woli płatki owsiane, jaglane a ostatnim hitem są płatki quinowa bio:) Poza tym jest bardzo "warzywny" i "owocowy", a to akurat myślę, że jest zasługa niepodawania słodyczy:) Pozdrawiam ciepło, Asia
Usuńmuszę skorzystać z przepisu. czytałam,że wszelkie kasze podnoszą odporność organizmu. a ja nie cierpię zwykłego krupniku.
OdpowiedzUsuń