To drugi przepis z serii Kulinarnych Inspiracji Kamis jaki testowałam.
Polędwica wieprzowa jest bardzo wdzięcznym mięsem, łatwym do obróbki i smacznym, dlatego ten przepis na pewno skierowany jest do wszystkich, nawet tych początkujących, kucharzy:)
Niestety ja wolę to mieso w bardziej wytrawnej postaci, więc przepis nie ujął mojego podniebienia, choć jeżeli lubicie mięso duszone w owocach - spróbujcie, smak jest dość oryginalny dzięki rzadko używanej w kuchni Polskiej szałwii. Moim zdaniem bardzo niedocenianej przyprawie.
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula grubo krojona
- 4 duże pokrojone pieczarki (100 g)
- 1 jabłko bez gniazda nasiennego pokrojone w ósemki
- 150 ml soku jabłkowego
- 200 ml śmietany 36%
- szczypta soli i pieprzu
- zestaw Kulinarne Inspiracje Kamis (słodka papryka, czosnek, szałwia, rozmaryn, tymianek)
Polędwiczki kroimy na skos w plastry, delikatnie rozbijamy i obtoczamy w mące z przyprawami.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po 2-3 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w dość grube plastry
Jabłko myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na 8 części.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po 2-3 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w dość grube plastry
Jabłko myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na 8 części.
Smażymy przez 3-4 minuty, aż do zbrązowienia.
Dodajemy sok jabłkowy, czosnek granulowany, szałwię, rozmaryn, tymianek, śmietanę i delikatnie mieszamy.
Mięso ponownie wrzucamy na patelnie, doprowadzamy do wrzenia i smażymy jeszcze przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie.
Ja podałam z ryżem i sałatką grecką.
Polędwiczki lubię ale czy z jabłkiem
OdpowiedzUsuńnie wiem. Może zrobię.Pozdrawiam Zosia