Podstawowa pozycja kulinarna, której bezapelacyjnie nie może zabraknąć w naszym domu na świątecznym stole!
Upieczenie mięs nie wymaga dużo pracy, a jedynie odpowiedniego ich przyprawienia, najlepiej wg własnego uznania.
Składniki:
- schab - dowolna ilość
- boczek - dowolna ilość
- mięso od szynki - dowolna ilość
- czosnek
- sól
- pieprz
- majeranek
- liść laurowy
Przygotowanie:
Mięsa dokładnie natrzeć dużą ilością soli, roztartym lub pokrojonym w plasterki czosnkiem, połamanymi listkami laurowymi, po czym odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Kiedy mięsa dokładnie przejdą przyprawami i ziołami należy je włożyć do
foliowego rękawa, nakłuć w kilku miejscach na górze i umieścić w piekarniku nastawionym na ok 180-200 stopni.
W zależności od ilości i grubości mięsa należy je piec ok 50min. Finalnie skórka powinna być złocista, a mięso w środku soczyste.
Po wystygnięciu mięs - umieścić je w folii aluminiowej, a następnie schować do lodówki.
Smacznego!
Pozdrawiam już świątecznie - Asia
No właśnie u Ciebie już świątecznie. Pięknie wyglądają te pyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zosia.