11.12.2012

Pieczone mięsa

Podstawowa pozycja kulinarna, której bezapelacyjnie nie może zabraknąć w naszym domu na świątecznym stole!
Upieczenie mięs nie wymaga dużo pracy, a jedynie odpowiedniego ich przyprawienia, najlepiej wg własnego uznania.

Składniki:
  • schab - dowolna ilość
  • boczek - dowolna ilość
  • mięso od szynki - dowolna ilość
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
 Przygotowanie:

Mięsa dokładnie natrzeć dużą ilością soli, roztartym lub pokrojonym w plasterki czosnkiem, połamanymi listkami laurowymi, po czym odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. 
Kiedy mięsa dokładnie przejdą przyprawami i ziołami należy je włożyć do foliowego rękawa, nakłuć w kilku miejscach na górze i umieścić w piekarniku nastawionym na ok 180-200 stopni. 
W zależności od ilości i grubości mięsa należy je piec ok 50min. Finalnie skórka powinna być złocista, a mięso w środku soczyste.
Po wystygnięciu mięs - umieścić je w folii aluminiowej, a następnie schować do lodówki.
Smacznego!

Pozdrawiam już świątecznie - Asia

1 komentarz:

  1. No właśnie u Ciebie już świątecznie. Pięknie wyglądają te pyszności.
    Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń