Tradycyjny rosół domowy praktycznie zawsze podajemy z drobnym makaronem jajecznym.
Dzisiaj bardzo ciekawa - świąteczna alternatywa: tradycyjny rosół domowy z kostkami serowymi.
Może ktoś się skusi na przygotowanie takiego bulionu podczas tegorocznych Świąt?
Polecam serdecznie
Składniki na rosół:
- woda, najlepiej filtrowana
- kawałek (ok 300 g) mięsa wołowego (jego ilość będzie decydowała o smaku rosołu)
- porcja rosołowa z kurczaka, 2-3 skrzydełka
- włoszczyzna: 1 duża marchew lub 2 małe, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 1 por, pół cebuli opieczonej nad palnikiem dla uzyskania złocistego koloru rosołu
- przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól
- posiekana natka pietruszki do posypania
Napełnić garnek zimną wodą, umieścić w niej mięso i rozpocząć gotowanie.
W
chwili kiedy woda z mięsem zacznie się gotować na powierzchni zaczną
pokazywać się tzw. szumowiny, które należy usunąć za pomocą sitka
kuchennego. Po zebraniu szumowin należy zmniejszyć ogień tak, aby wywar
bardzo delikatnie bulgotał.
Następnie należy umieścić w garnku
wszystkie umyte i obrane
wcześniej warzywa oraz przyprawy i częściowo przykryć garnek
przykrywką. Należy kontrolować temperaturę, aby gotująca się zupa przez
cały czas jedynie delikatnie bulgotała.
Następnie przez ok 3
godziny należy rosół gotować cały czas sprawdzając, czy nie wrze zbyt
mocno. Zbyt intensywne gotowanie może doprowadzić do zmętnienia zupy.
Po
tym czasie można przelać rosół przez drobne sitko do innego garnka, co
pozwoli na usunięcie wszelkich zanieczyszczeń.
Z pozostałości można
wybrać składniki, które chcemy zachować do spożycia np. marchewkę czy
mięso.
Jeżeli rosół okaże się zbyt wodnisty - należy pogotować go
jeszcze bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru wody, jeśli jest
natomiast zbyt mocny - można go rozcieńczyć.
Posypać posiekaną natką pietruszki, ewentualnie dodać pokrojoną w kawałki marchewkę.
Uwagi:
Dobry rosół musi gotować się długo - na małym palniku.
Nie można iść na skróty zwiększając gaz - spowoduje to zmętnienie zupy i nie będzie ona klarowna.
xxxxxxxx
Składniki na kostki omletowe z parmezanem:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 10 łyżek startego lub granulowanego parmezanu
- 60 g płynnego masła
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Do miski wbić jajka. Następnie dodać mąkę, parmezan, sol, pieprz i gałkę muszkatołową.
Całość roztrzepać widelcem, tak aby otrzymać gęstą masę bez grudek.
Następnie dodać płynne masło i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na grubość ok. 1-
1,5 cm.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze
180°C ok. 30 minut.
Powinna się ładnie zezłocić. Pokroić na desce na cienkie plastry (ok. 1 cm), a następnie w kosteczkę.
Do gorącego rosołu należy wrzucić pociety w kosteczkę omlet.
A poniżej wersja dziecięca: z makaronem zagniecionym przez babcię i dużą ilością słodkiej marchewki.
Smacznego - Asia
Ciekawie wygląda z kostkami serowymi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zosia